Skissernas museum Lund

homeIDstories.se vertical
Skissernas museum PortföljSkissernas Museum

Skissernas museum

Klicka på bilden för att komma till museets hemsida.

Portföljen, som är klickbar, tillhörde en känd svensk diplomat. Gissa vem och öppna sedan.

Portföljen plus ingår också i en skulptur i New York.

Skissernas museum i Lund

Samlingen fanns i mitten på 1930-talet i några lådor högst upp i universitetshuset. Samlaren hette Ragnar Josephson och han var professor i konsthistoria i Lund.

Ragnar Josephson ville samla fotografier och skisser och dokumentera den kreativa processen. 1941 hade samlingen växt från lådor till ett första hus i en före detta gymnastiksal, som nu omvandlad, invigdes av Prins Eugen.

Hus på hus

Man har byggt till och om under åren. I mars 2005 invigdes den senaste utformningen, ritad av Johan Celsing. Luftigt och vackert. Den senaste ombyggnaden gav framför allt magasinsutrymmen, arbetslokaler och bättre ytanvändning. För ritning m m se länk till SFV.

Skulpturpark

Display och pedagogik

Skissernas museum har c:a 25 000 objekt Verken hänger nästan lika tätt på väggarna som färgfälten på en målning av Piet Mondrian.

Skissernas museum är unikt i världen med sitt fokus på skisser och modeller till monumentalkonst i den offentliga miljön. Skissernas museum är för de flesta en okänd pärla. Man undrar ofta om vad som hände med verken. Här finns mer att berätta.

Skissernas museum -skylt
skissernas museum - skylt

Fasadskylten

Skyltbilden i denna IDstory har gått händelserna i förväg och tagit bort en rad. Det dekorativa sigillet tillhör Lunds universitet. Och vad har universitetet för strategi för morgondagens Skissernas museum?

Skissernas museum i morgon

Man har redan planer för nästa etapp. En sådan till- och ombyggnad beräknas kosta drygt 80 MSEK. Nästa steg är inte självklart. Flera kommentatorer - bland andra Pontus Kyander i SDS - har ställt frågan om hur museet ska visa skapandet av dagens offentliga konstverk.

Man kan antingen fokusera på att bygga mer yta, för att visa fler objekt eller bestämma sig för att det finns ett vägval.

Ett vägval - en koncepttävling

Man kanske skulle tänka lite mindre på hus och reflektera mer över sitt koncept. En koncepttävling vore IMHO ett naturligt steg innan man sätter spaden i jorden nästa gång.

Ny arkitekttävling

Interaktivitet och samverkan mellan museets föremål och webben ger många nya möjligheter. En koncepttävling är inte samma sak som en arkitekttävling.

Det har nu gått många år sedan ovanstående rader skrevs och nu vet vi att Skissernas museum har byggts ut.

Skissernas museum

En oretuscherat bild av Skissernas museum i Lund

Raul Wallenbergs portfölj

Portföljen är en del i en skulptur - Hope - gjord av Gustav och Ulla Kraitz. Gustav föddes i Ungern 1926, skickades till fem års straffarbete i ryska kolgruvor när han var 18. En märklig ödets cirkel att han och hans hustru gjort skulpturen Hope.

Gustav Kreitz och David Finn har gjort en bok om skulpturen - Hope: A Monument to Raoul Wallenberg. ISBN:1585670995.

Ulla Kreitz har gjort en portfölj som finns på Lidingö, där Raoul Wallenberg föddes.

Skissernas museum

Skapad: Senast ändrad:

portfolioSkissernas Museum