home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Ale stenar

TEMAN: Skåne | Platser

Ale Stenar
Ale stenar

Butiker och andra företag ↓

Ale stenar är historiskt intressant och ett bra utflyktsmål i såväl Coronatider som annars. Även om Ale stenar enligt Riksantikvarieämbetet (RAÄ) har c:a 600 000 besökare om året är det miljön och själva området som lockar. Man kan åka dit mer än en gång. Ale stenar är en gåta med tillsvidare mer än En historia. Ja, där är vackert och där finns god mat med mera ...

Läs mer om Ale Stenar

Ale Stenar är c:a 1000 år äldre än när Skåne blev svenskt. Riksantikvarieämbetet vet inte riktigt varför denna så kallade skeppssättning restes. Och det lär vi aldrig få veta.

Sommaren 2006 gjorde RAÄ nya studier av marken under ytan. Det kallas geologisk prospektering och gjordes med hjälp av magnetometer och georadar. Låter förtroendeingivande. Man hittade bl a spår av en mindre skeppssättning bredvid den kända.

Intervju med en arkeolog

Arkeologen Jasmine Christiansen sa i en intervju i SR sept 2004, tyvärr ej längre länkbar, att man egentligen inte vet något om tillkomsten av Ale stenar.

Ny utredning om Ales stenar från 2012

Länsstyrelsen publicerade i mars 2012 ett fördjupat kunskapsunderlag om Ales stenar i Kåseberga. Det arkeologiska underlaget visar enligt rapporten att Ales stenar uppfördes under järnåldern mellan 600–1000 e Kr.

Om konflikten med Bo Göran Lind

I detta nummer av Ny Teknik diskuteras den mångåriga konflikten med Bo Göran Lind som hävdar att Ale stenar är en solkalender från bronsåldern↗ svW. Bronsåldern i Norden räknas som perioden mellan c:a 1 700 – 500 f.Kr.

Ju mer forskning som placerar tillkomsten av Ale stenar till den efterföljande järnåldern, desto mer framstår sagde B Lind som en person som hellre dör än ändrar uppfattning. Diskussionen bidrar i varje fall till allmän PR för Ale stenar att det säljs mer rökt fisk i Kåseberga och det är ju inget dåligt bidrag till Österlen.

I den vetenskapliga traditionen ingår inte att relativisera sanningen och säga att en sanning är lika god som en annan. Ofta vet man inte sanningen, men arbetar med vetenskaplig metodik för att komma den närmare.

Är Ale stenar värt en omväg?

Ett antal aktörer från Ystad till reseföretag och Kåsebergare, har lyckats skapa ett uppskattat utflyktsmål. En olöst kulturgåta, en vacker miljö och fin utsikt. Man kan köpa god fisk, som på många andra ställen på Österlen och köra vidare efter en lagom paus.

Det kulturhistoriska kan vara värt en omväg EN gång, men nästa gång är det vacker miljö och god fisk som lockar.

Kan man intressera 200 000 att göra något annat på Österlen än att besöka Ale stenar? Det finns många andra vackra miljöer och möjliga upplevelser.

Österlen

Vad finns det för andra spännande och njutbara utflyktsmål? Vad skulle du vilja föreslå?

Glimminge Hus som ligger vid Brantevik strax söder om Simrishamn är ett av många turistmål, med en mer välkänd historia än Ale Stenar.

Skulle man inte kunna bygga ett kulturcentrum på Österlen om hur Skåne blev danskt? Detta vore verkligen värt en omväg. Men, ett sådant projekt, som man kan besöka även vintertid, kanske hinner byggas i Lund eller Landskrona först?

Cykling längs stranden i på Österlen
Hård sand
eller ballongdäck?

Natur och motion

Österlen är ett utmärkt ställe för cykelutflykter

Andra sevärdheter

Besöksguide för Ystad och Österlen.

Kan man locka ytterligare 10 000 att besöka Backåkra? Där bodde Dag Hammarskjöld en svensk internationell statsman.

Skapad: Senast ändrad: