home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Män, kvinnor och golfindustrin

TEMAN: Golf | Innovationer

golftidningar
Han slårt långt och hon är vacker

Golftidningar

Nästan alla golftidningar i världen görs av män för män

Världens största golftidning amerikanska Golf Digest med en upplaga på c:a 1.6 miljoner har en läsekrets som till cirka 80% är män. Det har gjorts många försök genom åren att skapa golftidningar för kvinnor, men de överlever aldrig eller sällan.

Golf Week for women är en årlig special edition till vanliga Golf Week. Av någon anledning visar den inte en kvinna som ger järnet med sin driver, utan en vacker kvinna i aftonklänning.

Förstasidor och fokus på drivern och längd

Golf Monthly

På omslaget på en golftidning är det vanligaste motivet en man och hans driver. Engelska Golf Monthly hade enbart män på sina förstasidor de senaste fem åren (-2013). Tidningen har c:a 57.000 prenumeranter och c:a 500 000 läsare. Målgruppen är män 25-54 i kategorin ABC1 enW

Golfdriver

Nya drivers och tillverkarna av klubbor

Golftidningarna nästan svämmar över med tips om hur man - underförstått män - ska slå längre och längre. Detta förstärks av klubbtillverkarna som idag kommer ut med nya drivers varje år och dessutom lyckas övertyga många om hur mycket bättre den nya drivern är en som är - hemska tanke - två eller tre år gammal.

I denna intervju på Nordic Golf Show i Malmö 2012 enW samtalade fyra personer om driverns roll. En säljchef talar om drivern som flaggskeppet i vad man har att erbjuda och en annan säljchef talar om att en lyckad drive är det slag man talar mest om när man har gått sin golfrunda. En pro från Ljunghusen tycker att man varje år bör kolla nyheterna om drivers.

Slå längre drives

Klubbtillverkare tjänar mest pengar på att sälja drivers och de har mycket enkla skäl att övertyga andra om att drivern är jätteviktig och att man måste köpa en ny ofta. Pro:n vill gärna sälja nya klubbor ofta och vill dessutom att varje spelare ska köpa en inprovning av sina klubbor. Golftidningarna är fyllda med annonser för nya drivers och artiklar om hur man ska slå längre.

Dessa ömsesidigt beroende aktörer gör att golf blir ett allt dyrare spel, allt mindre familjevänligt och allt mindre könsneutralt spel. För övrigt säger de intervjuade männen att kvinnliga golfare mest intresserar sig för klubbornas färger, vilket man understödjer genom att skapa årets färg på damklubborna.

Golfklubbar och golfindustrin

Golfindustrin gör och har utan tvekan gjort mycket för golf, men detta bör inte hindra att man ställer frågor om hur denna relation bör se ut i framtiden. Läs mer om golf i framtiden

Dropgolf

Mer närspel och Dropgolf

Som framgår av andra berättelser - se tema nedan - handlar Dropgolf om att spela golf fortare och kreativt annorlunda på alla vanliga golfbanor. Man behöver ingen driver, det räcker bra med fem sex klubbor och en bag man kan bära på axeln om man vill. Det räcker säkert med att byta klubbor vart femte år eller än mer sällan.

Dropgolf vill göra golf mer tillgängligt, enklare, billigare och med mer fokus på naturupplevelsen och en ökad känsla och förmåga att utveckla ett bra närspel.

Skapad: Senast ändrad: