home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Det svenska tungsinnet

TEMAN: Malmö | Kulturpersoner

Det svenska tungsinnet
skulptur
Skulpturen Det svenska tungsinnet

Det står en man i regnet med händerna i fickorna och gråter lite sakta. Gå nära denna skulptur och du kommer att se några försiktiga droppar leta sig fram ur ögonen och fortsätta, med tyngdlagens hjälp, nerför kinderna för att försvinna i halslinningen.

Vattnet cirkulerar. Det är mot tyngdlagen och en del i konstverket. Men när det som idag regnar, fylls den inre reservoiren. Först vatten, sedan tårar.

Denna skulptur är gjord av Marie-Louise Ekman och heter Det svenska tungsinnet. Skulpturen finns i Malmö. I Altonaparken som ligger ett stenkast öster om Hansacompagniet.

Gösta Ekman. Foto Johan Schlasberg

Han har lämnar nattskiftet i gruvan. Gryningen har stängt ögonen.
Munnen är inåtvänd.

Gösta Ekman. Foto Johan Schlasberg

Favoritjackan hänger löst över axlarna. Han ser på brandstationen och tänker, att allt lugn är bara tillfälligt. Kan man se ledsen ut bakifrån?

Gösta Ekman
Tar han små steg, har han stannat? Som en som inte har bråttom och låter byggandet i bakgrunden leva ett annat liv. En skulptur att samtala med.

Skulpturen är gjord i brons och heter Det Svenska Tungsinnet och är gjord av Marie-Louise Ekman. Den ställdes ut första gången i den svenska paviljongen på världsutställningen 1992 i Sevilla, Spanien. Enligt Malmös Konstguide föreställer skulpturen en milt gråtande man, som för övrigt har lånat drag av Gösta Ekman. Skulpturen har inbyggd värme för att kunna gråta oavsett årstid.

År 2004 gjordes en film om svårigheterna att hitta en plats i Malmö för denna skulptur. Filmen heter Jag har gråtit mycket i Limhamn. Upprörda Limhamnsbor protesterade och krävde att skulpturen flyttas. Motståndet gör att skulpturen finner en bättre plats och motståndarnas upprördhet kommer för varje år att bli mer oförklarligt. Om några år kommer man kanske att tro att deras ilska i filmen var regisserad.

Skulpturen finns i Altonaparken. Lite drygt 100 meter från Hansacompagniet.

Se den, skapa dig en egen bild av skulpturen.

Skapad: Senast ändrad: