home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Frans Ekelund, arkitekt

TEMAN: Landskrona | Personer

Frans Ekelund

Frans Ekelund

1882-1965

I nästan 40 år var Frans Eklund stadsarkitekt i Landskrona. Han var byggmästarson från Malmö och tog sin arkitektexamen i Lund.

Landskrona sökte en ny stadsarkitekt 1913 och ville ha någon som kunde rita monumentala byggnader. Frans Ekelund sökte jobbet och med sitt spännande och djärva formspråk i hotell Savoy som merit, överglänste han sina konkurrenter.

Väl installerad i staden, fann han snart att det behövdes en annan arkitektur än grandiosa byggnader.

Med stort engagemang och stor energi började han stadsplanera för att lösa bostadsbristen för arbetare och låginkomst- tagare. På hans eget arkitektkontor växte det samtidigt fram ritningar på egna hem, fler- bostadshus, några fabriker, villor, gatlyktor med mera - stort och smått i en strid ström.

Ekelundskrift

Om Frans Ekelund

Hans hustru hette Elsa och de fick två barn.
Han byggde 1920 en villa vid en av de yttre vallgravarna i Landskrona. Han tyckte om att resa och seglade gärna.

När Frans Ekelund varit stadsarkitekt i Landskrona i tio år gav han ut en skrift - i A4 format - som innehåller c:a 60 sidor med foto av hus som han ritat. Där finns också skisser i både svartvitt och färg till ännu fler byggnader.

Ekelunds skrift innehåller också en verksförteckning på fyra sidor. Eftersom skriften kom 1923 hade han ytterligare 26 år kvar av sitt offentliga uppdrag som stadsarkitekt.

Ibland säger man att arkitekter döljer sina misstag med murgröna, men Frans Ekelund har gjort så mycket spännande och bra i Landskrona, att det nog vore en idé att göra en modern presentation.

Frans Ekelund fick 2019 en minnessten på Landskrona Walk of Fame.

savoy hotell malmö

Hotell Savoy i Malmö

Malmö stad behövde förnya sin entré från havet inför den stora Baltiska utställningen 1914. Hamngatan breddades, parker rustades upp och bland annat byggdes hotell Savoy.

Arkitekt Tyke Tykesson, skriver mycket uppskattande om hotell Savoys arkitektur på Malmö Skönhetsråds hemsida.

Att staden skulle få en pampig entré inför den stora utställningen var viktigt. Efter en arkitekttävling fick Ekelund uppdraget att rita Savoy. Hotellet fick yttre gestalt som jag finner närmast fulländad. Den är ytterst välbalanserad i sin asymmetriska uppbyggnad. Arkitekten har låtit olika arkitekturdelar spela kontrapunktiskt mot varandra. Fasaden har geometriskt byggts upp med hjälp av enkla talförhållanden och proportioner enligt gyllene snittet.

Resultatet är raffinerat. Fasaden ger ett abstrakt intryck och muren en känsla av att vara närmast imateriell. Materialval och detaljutformning förstärker denna känsla av abstraktion. Den sofistikerade elegansen understryks av förgyllningar som glänser mot kopparplåten på tornets krön.

Det finns drygt 80 bilder du kan se genom att skriva sökordet Ekelund i Landskrona Museums fotoarkiv. Bland annat finns bilder på några av Frans Ekelunds hus i Landskrona.

Trädgårdsstad och trädkampanj

Det flesta så kallade Egna hem ligger i norra delen av centrala Landskrona. Utbyggnaden av Egna hem skedde i tre olika etapper från 1910- till 1930-talet. Husen blev efterhand något större och även radhus tillkom. Trädgårdarna var ofta ganska stora.

Frans Ekelund tog tidigt till sig de tankar som formulerats på 1890-talet om den så kallade Trädgårdsstaden. Landskrona startade på hösten 2006 en kampanj som gav alla, en möjlighet att få plantera ett träd i staden. Landskrona är en stad som vill växa - på många sätt.

gravplats för Frans Ekelund
Frans Ekelunds familjegrav

Gravplatsen finns på Landskrona nya kyrkogård i kvarter 74.

Skapad: Senast ändrad: