home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Frans Suell

Malmö | Personer

Frans Suell
Frans Suell

Frans Suell

1744 - 1817

Köpman och entreprenör

Tobak

I mitten av 1700-talet var tobak den tredje största industrin i Sverige och det odlades tobak i närmare 90 svenska städer. Själva växten, Nicotiana, fick sitt botaniska namn av Linné, som fått grundnamnet från Jean Nicotin, en rökande fransk ambassadör.

Frans Suell var en skicklig affärsman och hans tillverkning av tobak gav stora vinster. Handel med socker, tillverkning av tegel och skeppshandel var andra delar i vad som idag kanske hade kallats "Suellgruppen".

En detaljerad redogörelse både för hans affärer och hur tillverkningen gick till, finner man i "Handel och vandel - tre generationer Suell" av Rune Bokholm.

norra vallgatan 66 i malmö 
Norra Norra Vallgatan 68 Foto. Johan Schlasberg

I förra veckan rymde Frans Suell från sin plats vid detta hus på [Norra Vallgatan 68] i Malmö. [Huset bredvid], i riktning Kristianstad, var länge basen för ett stort försäkringsbolag. Herr Suell var vid försvinnandet iklädd en lätt patinerad gröngrå kostym och väst.

Frans Suell som förebild

1915 hamnade Frans Suell som staty med utblick över en del av Malmös inre hamn. Det är nog den skånske konstnären Anders Trulssons mest kända verk.

Som god entreprenör är han inte på samma plats alltför länge och vissa dagar dyker han upp i helt andra sammanhang. Mer info kommer säkert i Dagens Industri. Men en mer fast plats har han på [Caroli kyrka].

Mer historia

Om det tog 100 år för Malmö att få en bro till kontinenten, tog det än längre tid att få en bra hamn. Många personer var engagerade och Limhamn föreslogs ett tag som stadens nya hamn.

Frans Suell arbetade med hamnprojektet i 40 år och enligt Boklund är han väl värd namnet hamnens nydanare.

Skapad: Senast ändrad: