home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Georg af Klercker

TEMAN: Kyrkogårdar | Personer

af Klercker
Georg af Klercker

Georg af Klercker

1877 - 1951

Militär, stumfilmsregisör, skådespelare manusförfattare och scenograf.

En Klercker skulle bli militär, så var det bara! På Svea Livgarde blev han alltså premiärlöjtnant, men sen fick det vara nog av den varan.

Eftersom hans far var major och två av han bröder så småningom blev generaler och två blev kommendörkaptener, var det inte helt populärt i familjen då Georg hoppade av den militära banan för att lära till skådespelare i Köpenhamn. Skandal var nog snarare ordet.

ateljé
Charles Magnussons Lidingöateljé där Georg af Klercker blev ateljéchef och regisserade sina första filmer.

Efter att ha turnerat runt i Norden med olika teatersällskap hamnade han på Dramaten i Stockholm. Härifrån togs han till filmen av Charles Magnusson som gjorde honom till chef för sina ateljéer på Lidingö.

Här kom Georg af Klercker att göra flera stumfilmer. Han både regisserade och spelade ibland flera roller i varje film. Den mest berömda av dessa filmer var ”Dödsritten under cirkuskupolen” som anses vara något utöver det vanliga.

När första världskriget bröt ut arbetade han i Paris hos filmbolaget Pathé.

Tillbaka i Sverige 1915 anställdes han som regissör av Hasselbladfilm i Göteborg. Här kom han att under tre år göra 28 stumfilmer! Flera av dessa anses ha mycket hög kvalité och var långt före sin tid i fråga om foto och dramaturgi.

ur Dödsritten
Ur: Dödsritten under cirkuskupolen från 1912. Carl Barklind, Selma Wiklund och Georg af Klercker.

Allt var dock inte guld: Hos Hasselbladfilm spelade han 1917 in "Mysteriet i natten till den 25", som var en sensationsfilm i Nick Carters stil. Den blev totalförbjuden av den svenska filmcensuren!

Efter att ha arbetat med teater i Göteborg en tid, flyttade af Klercker hem till Skåne. Bland gamla Malmöbor är han mest känd som skådespelare på Hippodromteatern under dess storhetstid med Oscar Winge som teaterchef.

Georg af Klercker stod inte bara på scen i komedier och enstaka dramer utan var dessutom uppfinningsrik scenograf. Vid sidan av teaterlivet var han också affärsman.

af Klercker
TSO-generalen Klercker, målad av kollegan Ove Zerge.

Skådespelarenas ordensällskap TSO var han med att grunda och där var han också livligt verksam fram till sin död.

Georg af Klercker fick Ingmar Bergman-priset postumt 1991. Ingmar Bergman har också skrivit en pjäs om ett möte mellan Georg af Klercker och Charles Magnusson: Sista skriket - en lätt tintad moralitet, som blev TV-teater 1995.

Han var gift 1) med Thyra Zelina Sundqvist. 2) med skådespelarskan Selma Wiklund. 3) med Vera Boman. I sitt första äktenskap fick han sonen Eric Henrik Georg.

Georg af Klercker

Gravplats på [Gamla kyrkogården] som är granne med [Gustaf Adolfs Torg].

Skapad: Senast ändrad: