home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Katrinetorp

TEMAN: Skåne | Platser

Katrinetorps gård
Katrinetorp

Katrinetorp

Butiker och andra företag ↓

Varje morgon färdas tusentals bilar från Falsterbonäset, Trelleborg och Vellinge in mot Malmö. Mötet med den korsande yttre ringvägen har öppnat en vy in mot Katrinetorp. Åk dit en dag eller cykla från stan. Det är nära.

Katrinetorps gård

Katrinetorp är stort som 9 fotbollsplaner. Alla fotbollsplaner är inte lika stora, men det blir lite drygt 7.000 kvadratmeter. Förr ett sommarhus, för bland andra [Thomas Frick], en av Malmös framgångsrika affärsmän på 1800-talet, idag centrum i ett nytt rekreationsområde. Husen renoveras, den franska trädgården blom- och grönsaksodlas och omslutes av en engelsk trädgård. Den förra kräver ordning och arbete, den senare promenadskor.

Katrinetorp innergård
Katrinetorp gårdsbild

Katrinetorp sjuder av liv

För några år sedan bildades Katrinetorps Gårds Vänförening. Man ordnar evenemang, intresserar sig och lär sig medan man har roligt. På sommaren kan man handla nyskördade grönsaker, gå på café och besöka småbutiker. Huset används ibland som festlokal. Studieförbundet Vuxenskolan har kurser på Katrinetorp. Läs mer om allt som händer på Malmös hemsida om Katrinetorp .

Katrinetorps historia

Katrinetorp har en lång historia med många ägare. Gården har fått sitt namn av Anna Catharina Bager, som var hustru till handelsmannen Samuel Björkman som dog 1809 endast 40 år gammal. Gården vars början är perioden 1800-1810, användes först som sommarhus och har utvidgats i omgångar av nya ägare. Läs mer om [Thomas Frick].

1937 köpte Malmö stad gården och de senaste 10-15 åren har man steg för steg renoverat både hus och trädgårdar. Läs mer om Katrinetorps historia på Malmös hemsida och i en utmärkt skrift, som kan köpas för 20 kronor vid besök på Katrinetorp.

Katrinetorp skapades i en av Sveriges största omvälvningar - enskiftet. Många små och spridda jordlotter slogs samman till större enheter. Varje bonde kunde nu sköta sin mark som han ville och kunde. Man flyttade från byn till nya hus på sina ägor. Den skånske riksdagsmannen och godsägaren Rutger Macklean↗svW på Svaneholm, var en av reformens påskyndare och föregångsmän.

Situationsplan för Katrinetorp i Malmö
Situationsplan (källa Malmö stad)

En inre gård med servering, en gårdsplan och en bro i parken.

Katrinetorp innergård
Vuxna pratar och pratar, men det stör inte mej.
Jag har ju sett att vattnet rinner
Katrinetorp
Människorna har skyndat in i butikerna,
till caféet eller trädgårdarna.
Katrinetorp - bro
En japansk-fransk bro i en engelsk park.
Klicka på bron när du vill se originalet.

Skapad: Senast ändrad: