home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Lilla Torg 5, Malmö

TEMAN: Hus | Malmö

Lilla Torg 5
Lilla Torg 5 i Malmö

Ett hus är serverat

Butiker och andra företag ↓

Mot slutet av 1500-talet hade Stortorget blivit för litet och handeln krävde mer plats för bodar, hantverkare och näringsställen.

Runt det nya Lilla Torg började man göra affärer och dricka öl redan 1592. På 1700-talet låg det 7 krogar runt torget. Dagens mat är säkert bättre och gästerna kan värmas av drygt 200 gasolbrännare.

På bilden nedan skymtar Lilla Torg 5 till vänster. Det byggdes 1861 av traktören Wesén och har varit både servering, kvinnohärbärge, galleri och mer.

Blå huset på Lilla Torg

Stortorget kom till omkring 1540 då borgmästare Jörgen Kock lät riva det gamla Helgeandsklostret och en del andra gårdar för att anlägga ett mycket stort torg i hjärtat av Malmö. Trots torgets storlek blev det dock snart för litet. Malmö var då Danmarks näst största stad och en knutpunkt för handeln.

Ytterligare ett torg behövdes och valet föll på en öde tomt mellan Stortorget och sankmarkerna i söder. Malmö var då helt omgivet av vatten, de så kallade Rörsjöarna. På denna ödetomt anlades Lilla Torg 1592.

Runt torget byggdes nu ett antal bodar. I dessa huserade slaktare i väster, bagare i söder, hökare (äldre ord för livsmedelshandlare) i norr och fiskblötare i öster. På 1700-talet ersattes de små flyttbara bodarna med stadigare småhus. Här låg butiker, hantverksverkstäder och små näringsställen.

Krogar

Allt folket som besökte marknaderna och torghandeln behövde givetvis något att äta. Små krogar växte upp i husen runt torget. På 1700-talet låg det sju krogar kring torget. Det var mycket enkla ställen som för en billig peng kunde servera soppor och grytor.

Ett av dessa näringsställen har gått till historien som ”Kalopsenborg”. Man kan nog utgå från att det inte var någon större variation på matsedeln. Dock serverades även kokt ål!

Saluhall

Den nuvarande Saluhallen är inte gammal. Den tillkom först kring 1980. Denna byggnad var tidigare känd som ”Litografen”. Här låg nämligen Skånes Litografiska tryckerier. De kom så småningom att ingå i Sveriges Litografiska Tryckerier, SLT, som döptes om till det mer bekanta Esselte.

Den ursprungliga Saluhallen täckte hela torget. Kring sekelskiftet 1900 rensades torgytan från alla småhus och en magnifik byggnad restes på torget 1903. Här kunde Malmöborna handla kött, fisk, ost, frukt och blommor mm. under ett halvt sekel.

Saluhallen
Salluhallen på Lilla Torg

Saluhallarnas tid blev inte lång. Malmö hade tre, Lilla Torg, Drottningtorget (idag en Boulebar) och Södra Saluhallen vid Föreningsgatan (numera Netto). Alla försvann under 1960-talen då de stora varuhusen tog över kommersen. I saluhallen på Lilla Torg sålde Wiklunds Bil under dess sista år Citroën, Rover, Packard och Bentley.

Torg på nytt

I mitten på 60-talet beslöts att Lilla Torg skulle bli ett riktigt torg. Lite feltänkt i och för sig då torgen numera förlorat sin funktion som försäljningsställen. Mat köper vi i varuhus och på stormarknader. Torgmöten hålls väl inte heller numera, de försigår i kongresshallar och andra lokaler, skyddade från regn och blåst. Vi har helt enkelt blivit lite mesigare, lite mindre vikingar än vi en gång var.

Torget fick en gammaldags stenläggning och 1973 tillkom en [vacker brunn] formgiven av skulptören Ture Törn. Reliefer runt brunnen berättar om handeln genom tiderna. Torget blev därmed vykortsgulligt, men utan egentlig funktion. Här fanns redan några krogar och kaféer: Gourmet, Piccolo Mondo, Café Dockhuset och Viktors, men det var först i slutet av 1990-talet som här blev liv och rörelse.

Uteliv

Först ut att ta torgytan i bruk var Viktors. Ägarna hade tidigare haft krog på Möllevångstorget och såg potentialen även här. De lät bygga ett ”däck” framför ”Blå huset” och fick stor framgång med sin uteservering. Det var dock opraktiskt med serveringen så långt från krogen och med en starkt trafikerad bussgata emellan. Varje diskussion med bussbolaget slutade med att det skulle bli för dyrt att flytta dessa till andra gator.

Det dröjde några år då kommunen bland annat provade att stänga torget för trafik under sommarhalvåret, men sedan blev det bilfritt året om. Detta blev också startskottet till den explosion av krogar och kaféer vi ser idag.

Det Blå huset

Det kallades förr för det Wesénska Huset efter handlanden Bror Wesén som var ägare på 1960-talet. Det byggdes omkring 1860 och innehöll redan från början en servering. Det ägdes på 1889- och 90-talen av en före detta mejerist Pettersson innan grannen bagare Fritz Hansen köpte det 1902.

Lilla Torg 5
Ritning från 1902

En kort tid var det åter restaurang innan Frälsningsarmén inrättade pensionat och qvinnoherberge i huset 1914. När Karolina Jönsson köpte byggnaden tio år senare fortsatte hon med pensionat- och inackorderingsrörelsen ända fram till 1960-talet.

1964 ritade arkitekt Klas Anshelm om huset för Galerie Leger. Därefter intog Charlotte Weibulls dockor huset innan Bukowskis - nu på Carlsgatan - inrättade sin auktionsrörelse i lokalerna.

Under de år torget var belamrat med byggnader hade ”Blå Huset” adressen Torvgatan 3. Gatunamnet försvann i samband med att torget lades ut på nytt 1969.

Bröderna Toni och Ronnie Petersson inredde Sushirestaurangen Izakaya Koi 1993.

Idag är [ Lilla torg ] en känd sommarplats med många uteserveringar

Lilla Torg_vinter
Säkert på hal is
Lilla Torg 5, Malmö
Isen har smält och kullerstenenarna syns och hörs igen

Skapad: Senast ändrad: