homeIDstories.se 10 mest visade IDstories

Chillida i Lund

Chillida

Skulptur av Eduardo Chillida   plus

Eduardo Chillida i Lund

Chillida (1924-2002) räknas som en av världens 10 viktigaste skulptörer under 1900-talet. Detta gör att man kanske inte bara ska snedda förbi skulpturen Rymdfält av Frid, när man går över Stortorget. Statyer av kungar till häst har nog inte så stort värde på konstmarknaden, men denna skulptur är minst lika dyr som 5-10 brandbilar. Ännu ett skäl att lära känna Chillida.

Ballongförsäljaren

En tidig morgon i mars. Erbjuder ballongförsäljaren 20 kronor, för att han ska ta några steg närmare skulpturen. Ballongerna som vill upp och skulpturen som alltid är på väg ner - i en bild. Mannen vill gärna, men tackar nej då han inte vill riskera att kommunens tjänstemän säger att han stått för nära Eduardo Chillida. Det kan kosta honom hans tillstånd. Det är fortfarande morgon, det har gått fem minuter.

Kunskapstorget och uppslagsverket BiBB

De 6 stenblock som utgör Rymdfält av Frid är tänkt att vara en symbol för fred. De kan delas eller öppnas när det är fred på jorden. En kostnad som inte direkt behöver budgeteras. Det vore en spännande uppgift för en student att göra en 3D-animation över hur detta skulle se ut.

skylt

EDUARDO CHILLIDA RYMDFÄLT AV FRID 1972 - (CAMPO ESPACIO DE PAZ)

Dags för en ny skylt?

Chillida har ett eget museum i Spanien

1984 köpte Chillida och hans familj ett landområde nära staden San Sebastian, c:a 3 mil söder om gränsen till Frankrike. Idag är området en 12 hektar stor skulpturpark - Chillida Leku Museum - med mer än 40 skulpturer och ett museum, ett välkänt utflyktsmål. Muséet är idag tyvärr stängt för allmänheten på ghrund av dålig ekonomi. Det lär dock vara tillgängligt för forskare.

object

Museet hade en välsorterad shop

Muséet tvingades stänga 2011 på grund av ekonomiska problem.

Detta lilla halssmycke var bara en av många vackra ting som man kunde inhandla på platsen eller beställa över nätet.

Shopen hade också textil, keramik och annat som är gjort efter förlagor ur Chillidas produktion. Dessutom böcker, affischer med mera.

berg art_project

Space within matter - the Tindaya project

På Fuerteventura på Kanarieöarna finns ett av Chillidas senaste och än pågående projekt.

1996 sa Chillida, när han donerade verket till Kanarieöarna, att han ville skapa ett inre rum inne i berget som kunde erbjuda alla människor, oberoende av ras och religion, en skulptur för tolerans. Se hela texten som Pdf. på engelska

Chillida Rymdfält av fred

Oretuscherad bild av Chilladas skulptur - Rymdfält av fred

Chillida

Denna modell - i rostfritt stål - finns på Chillida museet.

Skapad: Senast ändrad:

Annan sponsor är möjlig