home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Biskopshuset i Lund

TEMAN: Lund | Platser

biskopshuset i lund. Foto Johan Schlasberg
Biskopshuset i Lund Foto. Johan Schlasberg

Biskopshuset i Lund

Vi tänker oss att du är student och har hittat Akademiska Föreningen (kallat AF i Lund, även om det betyder något annat i andra städer). Gå uppför Sandgatan och du kommer till Biskopshuset. Det officiella Lund säger Gamla Biskopshuset. Men du har inte tid med dubbelord, så nu kallar vi det för Biskopshuset.

Skissernas museum och UB

Biskopshuset är inte öppet för allmänheten, men bakom huset ligger det helt unika [Skissernas museum] som är granne med Universitetsbibloteket. Thomanders studenthem syns till höger i bilden. [Johan Henrik Thomanders] eget hus flyttades till Kulturen i Lund. Mer om husets historia ↓

sal
bibliotek
Ett bibliotek att trivas i. Den stora bilden är hallen på andra våningen.

En av Lunds universitets finaste mötes- och festlokaler

1994 köpte universitet tillbaka huset från kyrkan. Efter renovering är huset en uppskattad och ofta använd mötesplats. Här finns delar av universitetets konstsamling (målningen nedan är en bland många) och här trakteras gäster och utbyts klokheter, akademiska och andra. Bilderna visar en konferenssal och biblioteket.

rosen_rosenblad
flaskor

Eberhard Rosén-Rosenblad

Målningen och fotot, taget i samma rum, har ett samband. Han var professor i praktisk medicin i Lund, men också överläkare och intendent på Ramlösa Brunn. Är det Ramlösa i flaskorna? Mer om Eberhard Rosén-Rosenblad ↓

Lite om Biskopshusets historia och namn

Biskopshuset byggdes 1842 för att inrymma institutionerna för zoologi, fysik och kemi. Knappast något biskopshus, men huset fick detta namn när universitetet efter några år upptäckte att det var för litet och då bytte hus med kyrkan.

Biskoparna avlöste varandra och Per-Olov Ahrén var den siste biskopen som bodde i huset. Biskop K G Hammar önskade en annan bostad och detta ledde till ännu en affär mellan kyrkan och universitetet. Köpet var klart 1994 och nu renoverades byggnaden till dagens utseende.

Vill man besöka biskopen i Lunds stift idag kan man vandra några steg söder om Historiska muséet till Krafts torg 12 B.

Det officiella Lund - läs universitetet - kallar för det mesta, men inte alltid - huset för Gamla Biskopshuset. Författaren har tagit sig friheten att kalla huset för Biskopshuset. Bland annat för att det inte finns något nytt att förväxla det med. Det nya Biskopshuset är känt som Historiska museet och ligger granne med Akademiska föreningen och Domkyrkan.

Bibliotek
konferensrum
eberhard rosén_rosenblad

Eberhard Rosén-Rosenblad

Föddes 1714 i Västergötland och dog i Lund 1796. Hans far ville att den begåvade sonen skulle bli präst, men Eberhard ville annat. En sjukdom fick honom att intressera sig för medicin och han blev också en duktig botanist.

[Eberhard Rosén-Rosenblad] begravdes i Lunds domkyrka, men flyttades därifrån kring 1870 tillsammans med flera andra personer och har nu sin gravplats på Lunds norra kyrkogård (kvadrant 32 plats 59).

Han blev professor i praktisk medicin i Lund och var mellan 1760 och 1795 överläkare och brunnsintendent på Ramlösa Brunn. (Det heter f ö Rámlösa som lär härstamma från ordet ramm som betyder våtmark och lösa som är en typ av sluttning). Han hade också en privat mottagning i Ramlösa och lär ha varit en mycket engagerad och omtyckt läkare.

Rosén-Rosenblad var rektor vid Lunds universitet 1755. Se lista över alla rektorerna vid Lunds universitet ↗ svW.

Han var född Rosén, blev adlad 1770 och tog då tillnamnet Rosenblad.

Porträttet ovan hänger på Biskopshuset och är målat av Martin David Roth, som också har gjort ett porträtt av prästen och väckelsepredikanten [Henric Schartau]. Detta porträtt, som hänger på Universitetsbiblioteket, är förlagan till statyn av Schartau vid Lunds domkyrka.

Martin David Roth, 1756-1805, var född i Lund, studerade på Konstakademin i Stockholm och var elev till Pilo. Prisbelönad porträttmålare och ritmästare vid Lunds universitet 1783.

Lunds universitetssjukhus

Rosén-Rosenblad räknas en av grundarna av Lunds Universitetssjukhus 1768. Om tillkomsten av det vi idag kallar USIL och som började med 6 platser efter decennier av debatt, inlagor till myndigheter och många förslag, finns en bok Lasarettet i Lund 1768-1968 skriven av Alfred Flaum.

Skapad: Senast ändrad: