home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Lekande barn - Skulptur i Malmö

TEMAN: Malmö | Platser

Lekande barn
Lekande barn

Lekande barn

av Anders Jönsson 1913

[Gustav Adolfs torg] finner man denna skulpturgrupp som först visades vid Baltiska Utställningen i Malmö 1914. Den köptes av färghandlaren Eugén Wingård för 11.000 kronor för att fira hans 25-årsjubileum som handlare i Malmö. Han skänkte såväl statyn som pengar till att bygga bassängen till Malmö stad. Skulpturen invigdes 1915.

Vid omläggning av torget efter spårvagnarnas försvinnande på togs gruppen bort, men återkom med ny placering då torget omskapades på 90-talet. Den har genom åren haft flera namn som Trillingarna och Duschen.

Lekande barn

Om Andes Jönsson

Anders Jönsson var född i Gärdslöv 1883 och dog i Stockholm 1963. Han utbildade sig i Stockholm och München. Hans stil var realistiskt dekorativ med grupper, fontäner, dopfuntar mm.

Anders Jönsson tillhörde konstnärsgrupperna "De tolv" och "Optimisterna".

Bland hans offentliga verk finns hans kolossalbyster vid Stockholms Stadion och Vanadislunden, en fontän i Göteborg och en statygrupp i Kristianstad. I Malmö finns en byst av Per Henrik Ling vid Gamla Idrottsplatsen och Afrodite, även kallad Dansen eller Danserska, på Malmö Musikteater.

Skapad: Senast ändrad: