homeIDstories.se 10 mest visade IDstories

Öresund - skulptur, Malmö

Öresund - skulptur

Öresund

Fontänskulpturen Öresund

Fontänskulptur av Gerhard Henning 1934 på [Gustav Adolfs Torg] i Malmö.

1931 utlyste Malmö Förskönings- och planteringsförening en tävling om utsmyckning av Gustav Adolfs Torg. Man ville fira föreningens 50-års jubileum med en gåva till staden.

Gerhard Henning, verksam i Köpenhamn vann tävlingen med skulpturen ”Under kastanjen” Den ansågs dock inte passa på torget utan finns nu på Glyptoteket i Köpenhamn.

Gerhard Henning utarbetade ett nytt förslag, ”Öresund” som blev utförd och avtäcktes 1934.

Slutnotan för föreningen blev 50.000 kr vilka till stor del togs från Eugen Wingårds donation.

Kunskapstorget och uppslagsverket BiBB

Om Gerhard Henning

Gerhard Henning föddes 1880 i Stockholm. Hans far var skräddarmästare. 1882 flyttade familjen till Köpenhamn. Henning intresserade sig tidigt för måleri och antogs vid Tekniska Skolan redan vid 10 års ålder.

Familjen flyttade 1884 till Helsingborg och två år senare till Göteborg. Här studerade han på Slöjdföreningens skola. 1898 blev han elev på Valands Konstskola. Härifrån sökte han sig till Stockholm och kom in på Konstnärsförbundets skola. Han bosatte sig på det konstnärshem som bankiren och konstsamlaren Ernest Thiel hade startat.

1900 var han åter på Valand i Göteborg. Ett stipendium gjorde det möjligt för Henning att reda till Rom. Här studerade han skulptur på muséerna, men när han var tillbaka i Sverige var det fortfarande måleriet som gällde.

Henning kom genom Ernest Thiel och en rad tillfälligheter att bli anställd vid Den Kongelige Danske Porcelainsfabrik. Här var han anställd i omgångar mellan 1909 och 1925. Samtidigt arbetade han med skulptur. Genombrottet som skulptör fick han just genom pristävlingen i Malmö och utförandet av fontänen på Gustav Adolfs Torg.

1931 blev Henning dansk medborgare. Hans skulpturer såg vi inte mycket av i Sverige, men han var desto flitigare anlitad ute i Europa.

Skulpturen ”Liggende pige” som Henning skapat redan 1914 inköptes 1961 genom en donation från Lorens och Agnes Beijers fond. Den är placerad vid kanalen i Slottsparken.

Gerhard Henning dog 1967 i Köpenhamn.

Skapad: Senast ändrad:

Annan sponsor är möjlig