home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Gustav Adolfs torg i Malmö

TEMAN: Platser | Malmö

Utsikt över G A Torget
Ut- och uppsikt

Gustav Adolfs torg

Butiker och andra företag ↓

A room with a view. I kontorens värld är det finast att ha ett hörnrum. Här sitter någon, som just nu inte vet att du och jag också kan se ut över torget.


Nedanför oss stannar alla bussar som är något att räkna med:-)

Luta dig lite till vänster för att se [Gamla Kyrkogården], jo man ser [hennes rum] därifrån. Rakt fram ser man ett fint gammalt [jugendhus], som ägs av frimurarna. Men det är sommar och vi tar lite paus från kulturen och sneddar över torget till grönsaksståndet.

Vi blundar när vi passerar byggnaden mitt på torget och kommer fram till de färska grönsakerna och frukterna. Oemotståndligt och fyllt med antioxidanter. Köp de små tomaterna på kvist, dom andra kallas också tomater, men gömmes lämpligen i en god dressing.

G A torget mot öster
H&M huset

Till vänster kan man bl a handla resor, växla pengar, köpa findyr choklad och säkert hyra något tomt kontor.

Stanna för fotgängaren, men klicka på det vita huset.

Rosa Bandet

Händelser på torget

Torg är fyllda av händelser. Denna berättelse kommer att fyllas på efterhand med bilder och fler rader. Stort och smått blandas.

Vilken Gustav Adolf?

Troligen inte den VI:e och knappast heller den II:e. Malmö var då danskt, så det är nog bäst att vi bestämmer oss för Gustav den IV:e Adolf ( svW). Han beslutade 1804 att Malmös befästningar skulle rivas och att man behövde två nya torg. [Drottningstorget] är det andra.

Skulptur

Torget är bl a utsmyckat med denna [skulptur av Sivert Lindblom]

På torget finns också en damm med en [vattensprutande skulptur]

Torgets södra sida

Det mest intressanta huset kallas [Valhallapalatset]. Äldre Malmöbor minns kanske att apoteket Fläkta Örn låg här, det som en gång låg på [Stortorget]. Inne på gården tillverkades de vackraste stråhattar.

""
Den gamla kyrkogården är granne med det nya "klickbara" hörnhuset.

Skapad: Senast ändrad: