home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Lilla Torg Malmö

TEMAN: Platser | Malmö

Lilla Torg Malmö
Lilla Torg i Malmö

Butiker och andra företag ↓

[Stortorget] var rejält tillaget då det anlades 1546, men kommersen blomstrade och 1562 tillkom Lilla torg.

Under 1700- och 1800-talet hade delar av torget bodar och hus. Allt revs 1903 för att bereda plats för en [stor saluhall], som täckte hela torget. I slutet av 1960-talet revs även denna.

Nu lade man gammaldags kullersten och smyckade med [Thure Thörns torgbrunn].

Den röda byggnaden i bortre hörnet var saluhall i många år, men är nu mest restauranger. Tidigare låg där ett tryckeri - i folkmun kallat Litografen.

Design Form

Ställ dig på torget och vänd blicken söderut. Till höger om en alldeles utmärkt ostaffär hittar du porten till den Hedmanska gården.

Gå in på gården och upplev design inom textil, möbler, konsthantverk med mera. Shopen på tredje våningen har ett rikt urval och man kan ta en kaffepaus på andra våningen och där finns många bra tidskrifter om design, arkitektur osv. En liten kulturoas. Sista gången jag träffade den i sina egna ögon utfryste Malmökonstnären Bertil Gadö fikade vi här. Professor Jan-Gunnar Sjölin publicerade 2004 en omfattande och spännande monografi - 'Bertil Gadö, Bilder om människa och kosmos'.

Lilla Torg i Malmö - Mat och dryck

Redan innan det är varmt fälls parasollerna ut och gasolbrännarna - miljösmart? - startas.

I [det blå huset] serveras japansk mat. Till vänster om det blå huset kan man äta indiskt. På Lilla Torg 1 ligger restaurang Victors. Fiskrestaurangen Johan P har flyttat till tvärgatan Hjulhamnsgatan 5.

Restaurangguiden finns fler tips om god mat.

Lilla Torg

Ibland händer märkliga saker på natten. Foto Björn Carlsson. Björn är webbdesigner och fotograf. På väg hem en kväll vid tiotiden hörde han redan på avstånd ett hissande ljud. Seismisk oro eller storstädning i underjorden?

Lilla Torg
Lilla Torg

Skapad: Senast ändrad: