home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Gustav Adolfs Torg 51 Malmö

TEMAN: Hus | Malmö

Odd Fellow palatset
Odd Fellow palatset

Odd Fellow palatset

Butiker och andra företag ↓

Hörnet av Stora Nygatan och Engelbrektsgatan. Odd Fellow Palatset är byggt 1904 i en tung men inte överlastad Jugendstil, med äkta material rakt igenom. Detta som en reaktion på det sena 1800-talets massfabricerade byggnadsdetaljer. Huset är granne med [Gamla kyrkogården].

Jugend eller Art Nouvou, hyllade hantverket. Husen skulle inte ha sin like, de skulle vara unika. Läs mer om [Gustav Adolfs torg].

Jugenduggla
Jugenduggla
Detalj på fasaden

Arkitekter var August M. Lindvall och Oscar Hägg. Lindwall stod för konstruktionen och Hägg för det arkitektoniska. Det var Odd Fellow Logen nr 3 Amicitia som var byggherrar. Orden har sitt ursprung i England men det var i USA som den under 1800-talet utvecklades till den världsomspännande rörelse den är idag. Sverige kunde 1884 starta sin första brödraloge, Nr 1 Scania i Malmö.

Den svenska Odd Fellow Orden har idag över 39 000 medlemmar - varav ca 25% är kvinnor - fördelade på 265 loger. Odd Fellow Ordens fyra budord och Ordens huvuduppgift är att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa.

Dörr i Jugendstil
Fin port i Jugendstil

Biograf och bokhandel

I huset låg en av Malmös allra första fasta biografer "Grand Kinematograf". Här kom senare Envalls bokhandel att ligga. Av någon anledning har stadens bokhandlare en förkärlek för att ta över biografer. Falkmans låg delvis i Scala/Crabs lokal och Lundgrens flyttade år 2002 från Bioramas lokal på Södergatan till Stora Biografteatern/Metropol på Södra Tullgatan.

Skapad: Senast ändrad: