home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Optimistorkestern i Malmö

TEMAN: Platser | Malmö

Optimistorkestern
En Optimistorkester i Malmö, med gästspelare

Optimistorkestern är nog Malmös i särklass mest fotograferade skulptur. Den inbjuder till lek och umgänge. Bilden av flickornas glädje, finns nu också i deras kompis digitalkamera.

Optimistorkestern

Skulpturen är i brons och gjordes 1985 av Yngve Lundell. Han har bland annat gjort ett flertal humoristiska skulpturer.

Bara några steg från orkestern finner man en kung.

karl x gustav
Karl X:e Gustaf

En som roar sig kungligt

Karl X:e Gustaf↗svW har god överblick över [Stortorget] i Malmö.

Är man fundamentalist, kan man ha god nytta av hela skulpturen. Här hoppar en av Sveriges skickligaste trickcyklister upp och ner med cykeln.

Är man mindre troende, kanske man skulle flytta ner farbror kungen och hans häst till torgplanet, så att vi kan lära känna varandra.

Har du några intressanta bilder som kombinerar lek och skulpturer i Malmö, hör gärna av dig.

YngveLundell. Foto Johan Schlasberg
Yngve Lundell - skaparen av Optimistorkestern

Jag fångade "dirigenten själv" Yngve Lundell på bild i början av maj 2007, när han för tredje gången ska assistera vid en reparation av sin skulptur. Orkesterns ledarinna har fått sig en oönskad kyss av en lastbil och Yngve berättar; jag vill försäkra mig om, att hon får den stolta hållning som hon ska ha. Till höger ser man det vackra huset där [Apoteket Lejonet] ligger.

Yngve Lundell föddes 1931 och gick bort i juni 2015. Hans berömda orkesterfigurer spelade för honom i dödsannonsen i Sydsvenskan och han citerades om sin gärning med orden Jag kämpar varje dag för att behålla mina barnaögon.

Skapad: Senast ändrad: