home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Peter Martin Pålsson

TEMAN: Landskrona | Personer

Peter Martin Pålsson

Peter Martin Pålsson

1884-1961

Kallades Påls Martin med tonvikt på i:et och Plåder.

Han föddes i Borstahusen den 12 juni 1884 och dog den 19 mars 1961. Fader fiskaren Pål Svensson, moder Ingrid Söderberg. Var yngst i en syskonskara på fem.

Påls Martin var fiskare och hade egen fiskebåt. Han bodde hemma hos föräldrarna på Mellangatan i Borstahusen. Förblev ogift i hela sitt liv. Varför han kallades Plåder är oklart. Dialektalt används ordet plåddra, om t ex en motor som går orent. Kanske hans fiskebåt hade ett alldeles eget ljud.

Plåder var en storväxt man, huvudet högre än de andra fiskarna och han hade en örnprofil. Hans stämma var mäktig. Den kunde nästan överrösta stormen. Han var renlig och en stor djurvän. Det går många historier om Plåder.

Fågelvän

Under 1940-talet frös Sundet ett par vintrar. Han räddade många svanar från frysningsdöden. Han blev också deras vän och de följde honom troget varthän han gick. De kände igen honom när han kom, de sträckte på halsarna och slog med vingarna.

När de var fullt återställda gick han med dem till hamnen, ut på isen och tog farväl av dem. Det berättas att svanarna en gång hade flugit bort. Han ser dem flyga söderut på långt håll. Han ropar då: Hallå pågar, vart ska ni hän?, och den mäktiga stämman måste ha burit långt ut över sundet för svanarna tog en sväng över Ven och kom sedan flygande rakt mot honom och landade på isen rakt framför honom.

Kattvän

Plåder tyckte mycket om katter. Men han vill ej ha mer än tolv stycken. Många i Borstahusen retade sig på katterna och klagade hos hälsovårdsnämnden.

Plåder fick en anmärkning och ilsknade till. Som hämnd gav han katterna namn efter kvinnorna i grannskapet.

Carl Fredrik Stenkula har skrivit en dikt om katterna: Katzenjammer

Borstahusmelodin
alltid välstämd, skir och fin
avbröts av hesa skrin
från katt hos själve Påls Martín

Efter föräldrarnas död

När föräldrarna gått bort blev det mer plats i stugan. Och Plåder skulle hyra ut till stockholmare på sommaren, men hyresgästerna hade krav, som Plåder tyckte var underliga. De e for jedrigt med stockholmarna for nu vill de eda ude och skida inge.

Plåder var mycket renlig. Likväl gjorde hälsovårdsnämnden ett försök att döma ut huset. Inget fanns att anmärka på, men så kom man till det gamla torrdasset. När anmärkningarna kom opponerade sig Plåder och sa till hälsovårdsmannen: Här har min själ jau, min faur och min foffor suttit o e de så du känner dej nödig så varsågou.

När Plåder gick bort 1961 blev Borstahusen ett original fattigare.

Peter_Martin_Paulsson_gravplats
Gravplats för Peter Martin Pålsson

Gravplatsen finns på Landskrona nya kyrkogård i kvarter 36.

Skapad: Senast ändrad: