homeIDstories.se 10 mest visade IDstories

Skissernas museum Lund

Skissernas museum PortföljSkissernas Museum

Skissernas museum

Bilden visar museet före den senaste ombyggnaden. Portföljen som tillhörde en känd svensk diplomat är flyttad ner i backen. Portföljen ingår också i en skulptur i New York.

Besök museet

Besök muséet

Måndagar stängt.
Aktuella utställningar

Restaurangen

Skissernas museum i Lund

Samlingen fanns i mitten på 1930-talet i några lådor högst upp i universitetshuset. Samlaren hette Ragnar Josephson och han var professor i konsthistoria i Lund.

Ragnar Josephson ville samla fotografier och skisser och dokumentera den kreativa processen. 1941 hade samlingen växt från lådor till ett första hus i en före detta gymnastiksal, som nu omvandlad, invigdes av Prins Eugen.

Kunskapstorget och uppslagsverket BiBB

Hus på hus

Man har byggt till och om under åren. I mars 2005 invigdes den senaste utformningen, ritad av Johan Celsing. Luftigt och vackert. Den senaste ombyggnaden gav framför allt magasinsutrymmen, arbetslokaler och bättre ytanvändning. För ritning m m se länk till SFV.

Skulpturpark

Display och pedagogik

Skissernas museum har c:a 25 000 objekt Verken hänger nästan lika tätt på väggarna som färgfälten på en målning av Piet Mondrian.

Skissernas museum är unikt i världen med sitt fokus på skisser och modeller till monumentalkonst i den offentliga miljön. Skissernas museum är för de flesta en okänd pärla. Man undrar ofta om vad som hände med verken. Här finns mer att berätta.

Skissernas museum i morgon

När denna IDstory skrevs hade man börjat planera för nästa etapp. En sådan till- och ombyggnad beräknades kosta drygt 80 MSEK. Nästa steg är inte självklart. Flera kommentatorer ställde frågan om hur museet ska visa skapandet av dagens offentliga konstverk. Skulle man bygga mer yta eller leta efter andra lösningar?=

Min uppfattning när denna IDstory skrevs var att man kraftigt skulle utveckla sin digitala närvaro. Något som idag har utvecklats väsentligt under den nuvarande ledningen.

Ny arkitekttävling

Interaktivitet och samverkan mellan museets föremål och webben ger många nya möjligheter. En koncepttävling är inte samma sak som en arkitekttävling.

Det har nu gått många år sedan ovanstående rader skrevs och nu vet vi att Skissernas museum har byggts ut. Och fint blev det och spännande innehåll.

Skissernas museum

En oretuscherat bild av Skissernas museum i Lund

Raul Wallenbergs portfölj

Portföljen är en del i en skulptur - Hope - gjord av Gustav och Ulla Kraitz. Gustav föddes i Ungern 1926, skickades till fem års straffarbete i ryska kolgruvor när han var 18. En märklig ödets cirkel att han och hans hustru gjort skulpturen Hope.

Gustav Kreitz och David Finn har gjort en bok om skulpturen - Hope: A Monument to Raoul Wallenberg. ISBN:1585670995.

Ulla Kreitz har gjort en portfölj som finns på Lidingö där Raoul Wallenberg föddes. Hans halvsyster Nina Lagergren avled 2019.

Skissernas museum

Skapad: Senast ändrad:

Annan sponsor är möjlig

portfolioSkissernas Museum