home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

The SlowFast Society

IT | Innovationer

1998 skapades hemsidan slowfast.com

Målet var att presentera ett koncept där man inom olika områden skulle formulera en bra blandning av sådant som med fördel skulle kunna gå snabbare respektive långsammare.

Nyckelordet är balans.Det är inte mycket poäng att predika för en modernt stressad person att han/hon ska ta det lungt. Inte ens pensionärer klarar detta i vår tid.

Man kan nästan säga att människor och samhället ständigt har ON-knappen intryckt. Oroväckande många är eller känner sig utbrända och försöker ändå hinna med alltmer. Våra listor med det ogjorda fylls ständigt på.

Är det så här vi ska ha det - För alltid?

Lösningen är inte Slow Cities.

För några år sedan uppkom ett koncept som kallas Slow Cities. Detta är i huvudsak nostalgi och marknadsföring för turister. Att lansera en stad som en Slow City är att visa att man gett upp. Slow Food är också marknadsföring, men är mer intressant.

Teknologi, hastighet och valmöjlighet

Teknologier kan i sig vara snabba eller långsamma. Ibland är det vårt sätt att använda dom, som avgör hastighetsrelationen. Ett mål är, att vi ska lära oss att bli mer medvetna om olika teknologiers inverkan på våra liv, organisationer och samhälle.

Men vi ska också lära oss efterfråga teknologier/lösningar som stödjer våra visioner.

Vi behöver bli bättre på att hantera informationsflödet och utveckla egna strategier för vad vi vill veta och inte.

Inom ett företag eller en organisation skulle man kunna tala om The SlowFast Organisation, för att betona att man värderar både snabbhet och reflektion.

Jag har påbörjat en liten studie som jag kallar
Top 20 Slower och Top 20 Faster över saker som borde gå långsammare respektive fortare.

Det Ackumulerat Ogjort och AO-poäng

Vi behöver alla förhålla oss till det ogjorda. Detta kommer i två lite olika skepnader. Det första handlar om sådant vi längtar efter - en resa, ett nytt språk etc. Det andra är ogjort med en negativ klang, sådant vi borde ha gjort för att undvika problem och dåligt samvete.

Både individer och organisationer brottas med hur man ska hantera det Ogjorda. Jag tror att det är med det Ogjorda som med stress, en lagom dos är tillrådlig.

Jag har kommit fram till något som jag döpt till AO-poäng. I sin grundläggande version är detta en mental modell, där vara och en kan reflektera över om man har en bra balans mellan gjort och Ogjort. När man sedan fixar något Ogjort, får man AO-poäng som belöning.

Nästa steg, som är på väg, är att ge olika ogjorda saker olika poäng. Var och en har sin skala. Att röja i källaren ger kanske 20 AO-poäng, medan att köpa tulpanlökar bara ger 2 poäng.

Det ogjorda har en tendens att förfölja oss. När vi minst anar och önskar det, serveras en påminnelse. För mycket ogjort blir som ett inre surr. Det kan ju inte vara så bra.

Skapad: Senast ändrad: