home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Södertull, Malmö

TEMAN: Hus | Platser

Södertull
Södertull i Malmö

Södertull i Malmö

Butiker och andra företag ↓

I Malmö möts vindarna på många ställen. Södertull var förr i tiden inte bara en mötesplats, utan fick sitt namn av att man under c:a 200 år från 1600-talets början tog upp en stadstull.

Södertull ligger idag i Malmös huvudstråk som går i nord-sydlig riktning. Malmö deltog för några år sedan i ett [intressant EU-projekt] om vad som hände med den förr dominerande öst-västliga riktningen.

Trappanläggningen vid kanalen är gjord av råhuggen och krysshamrad Bjärlövsgranit. Ledstängerna är klädda med keramik. Design Gustaf Kraitz.

I blickens centrum skymtar Gustav Adolfs torg. 38% av personerna på bilden är på väg dit. 54% är på väg söderut mot stadens andra centrum, Triangeln. 2% har valt att slå sig ner på den nya soltrappan och 3% står mest stilla. Någon kanske ser att det finns en liten skylt på brons östra sida.

Per Albin Hansson linjen

Husen vid Södertull

[I det vänstra] av de två centrala husen fanns länge en bokhandel. Tyvärr stängde den 2014. Butiken är värd ett besök för att betrakta det vackra taket.

[I det högra huset] kan man t ex handla kläder eller arbeta på kontor. Husets IDstory berättar också något om vilka som har kontor där och vilka webbadresser företagen har.

Du kan också se bilder tagna mot väster.

Om Per Albin linjen

Per Albin ↗ svW hette Hansson i efternamn och har varit både krigsminister, det hette så förr, och Sveriges statsminister.

Skylten minner om att andra världskriget var en mycket orolig tid också i Sverige. Vi byggde över 1.000 bunkrar och andra värn för att hindra en invasion.

Skapad: Senast ändrad: