home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Thomas Frick, Malmö

TEMAN: Kyrkogårdar | Personer

Fricks familjegrav
Fricks familjegrav

Thomas Frick

1787-1867

Handlande och skeppsredare, son till handlanden Anders Gilius Frick som invandrat från Tyskland. Thomas Frick blev en av Malmös främsta och rikaste affärsmän. Han ägde också flera egendomar, bland annat [Katrinetorp] utanför Malmö och Alstadgården i Fru Alstad. Hans gård låg för övrigt i kvarteret mellan Gustav Adolfs Torg och kanalen, mitt emot kyrkogården. Han var gift med en kusin på mödernet, Anna Christina Mandorff 1792-1860.

I september 1860 oroade sig Thomas Frick för skörden. Det hade inte regnat på en tid. Dessutom var ett fartyg försenat på grund av en storm och en leverans av baggar uppifrån landet hade inte kommit fram i tid. Men allt ordnar sig och han skriver i ett brev till inspektor Malmros:

"Käre vän allting är nu bra igen, för båtarna har kommit i hamn och baggarna har hunnit till Malmö. Gudskelov, så har det ju regnat också, så att skörden på [Katrinetorp] är räddad. Din vän Frick. PS. Min fru är död. Hon föll i kanalen i går kväll."

Detta PS, om hans då 68-åriga hustrus död låter lite brutalt i våra öron, men det uppfattades säkert annorlunda den gången. Det blandar det vardagliga med det personliga på ett sätt som man inte gör i vår tid. Han och hustrun bodde då inte längre ihop och hon dog inte i kanalen vid kyrkogården utan i den vid Drottningtorget.

På gravstället ligger också sonen David Gilius Frick, 1823-1901. Han hade i motsats till fadern bott på en av sina gårdar, men efter faderns död flyttade han in till handelsgården i Malmö. Han stängde emellertid sin fars handelsbod och ägnade sig åt de gårdar han nu ägde. Dessutom blev det tid över för penningplaceringar och lånerörelse. Han blev en mycket rik man och ägnade mycket tid åt välgörenhet. Han satt bland annat med i den första styrelsen för Malmö Förskönings- och planteringsförening.

På gravstället ligger även: Svågern David Mandorff, 1767-1829. Handlande i Malmö. Och Pehr Frick, 1797-1875.

Pehr Fricks gravsten finner vi i raden ut mot Gustav Adolfs Torg till vänster om grindarna då man kommer in på kyrkogården. Här vilar han tillsammans med sin affärskompanjon Fredrik Möller.

Thomas Frick

Gravplats på [Gamla kyrkogården] som är granne med [Gustaf Adolfs Torg].

Skapad: Senast ändrad: