home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

The long tail

TEMAN: IT | Innovationer

The long tail
The long tail

The Long Tail - a Bestseller about Badsellers

I oktober 2004 publicerade Chris Anderson, redaktör på den amerikanska tidningen Wired en artikel - The Long Tail - som blev mycket omtalad. En utökad version publicerades som bok i mitten av 2006 och man kan följa utvecklingen på Chris Andersons blogg - thelongtail.com.

Bokens tema är att ny teknik har gjort det möjligt att, på ett lönsamt sätt, erbjuda oändligt mycket mer böcker, filmer, musik och mycket annat tidigare. Tidigare fysiska begränsningar och fokusering på ett fåtal top hits, kan nu kompletteras med enkel tillgänglighet till den långa svansen av lågsäljande böcker, musiklåtar etc.

Digital lagring kostar idag nästan ingenting. Sökmotorer, filter, bloggar och företag som baserar en stor del av sin affärsidé på att sälja top hits OCH varor från den långa svansen, har skapat en ny marknad och ett nytt beteende.

Boken refererar ofta till företag som Amazon, ebay, Google, Myspace, Apple iTunes, Wikipedia och Netflix.

bokomslag

Netflix changed the economics of offering niches and, in doing so, reshaped our understanding about what people actually "want" to watch.

Google aggregates {samlar} The Long Tail of advertising (small and medium-sized advertisers and publishers,,,,,Rhapsody and iTunes aggregates The Long Tail of music...Ebay aggregates The Long Tail of physical goods and The Long Tail merchants who sell physical goods ...

The long tail och statistik

Den långa svansen är ett välkänt fenomen inom matematik och statistik. Italienaren Vilfredo Pareto ↗ svW och den amerikanske språkprofessorn George Zipf ↗ enW har i olika sammanhang använt den långs svansens logik.

Zipfkurvor och hemsidor

1997 publicerade "usabilitygurun" Jakob Nielsen en krönika om Zipfkurvor. Han redovisade bl a statistik från dataföretagets SUN, om att visningen av de interna sidorna också följde en Zipfkurva.

Att interna och externa sidor har liknande visningslogik låter logiskt. Men de ovanliga sidornas nåbarhet är en intressant fråga.

Atomer och bitar

Det har skrivits mycket om de affärsmässiga - och andra - konsekvenserna av den pågående digitaliseringen, övergången från atomer till bitar. Som John Chambers, VD för datajätten Cisco, brukar säga Internet förändrar allt.

The Long Tail är ett slående namn på en sedan länge fortgående process. Boken har fått mycket beröm, men undantag finns också, och hamnade högt på bestsellerlistorna. Detta fick mig att ge denna IDstory underrubriken - en bestseller om badsellers.

Konceptets verkningsområde

Boken har en underrubrik; Why the future of business is selling less of more. Är detta sant?

Förmodligen är det fortfarande mest lönsamt att sälja mycket av lite. Underrubriken är mest till för att förföra och marknadsföra. De företag som används som exempel för att stödja konceptet The Long Tail är valda, just för att de stödjer konceptet.

Men, vad ska Volvo, AstraZeneca, Tetra Pak, Skanska, E.ON och många andra företag ta till sig av konceptet? Intressant fråga men kanske inte helt enkel att besvara och utveckla.

Skapad: Senast ändrad: