home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Turning Torso i Malmö

TEMAN: Malmö | Platser

Turning Torso
Turning torso och DNA-spiral

Turning Torso

Butiker och andra företag ↓

Malmös mest kända höjd- och landmärke har 54 våningar och en våningsyta som är c:a dubbelt så stor som MFF:s hemmaplan. I [denna ganska närliggande byggnad] byggde man också höga rund 'torn' men staplade dom bredvid varandra:-)

Man kan lätt se Turning Torso från Lund, men där finns ett universitet som grundades redan 1666. Malmö och Lund har en ständigt pågående 'vänskapmatch'.

Moderna museet i New York (Moma) hade nyligen en utställning om höga hus i världen. Turning Torso är med. Klicka på länken nedan.

Inspiration och förebilder

På hemsidan kan man också läsa att "HSB Turning Torso föreställer en människokropp i en vändande rörelse". Turning torsos arkitekt Santiago Calatrava lär ha inspirerats av en lätt vriden skulptur.

Detta låter bra, men är det verkligen sant? Man kan ju inte säga, att man inspirerats av en italienskt vriden pasta eller av en DNA-molekyl. Det ena är alltför trivialt och det andra är i princip obegripligt.

Vi lanserar här tanken, att det är DNA-molekylen som är den egentliga inspirationskällan till Turning Torso.

DNA är en förkortning, precis som HSB.

Turning DNA

Deoxiribonukleinsyra ↗ svW är en kemisk molekyl som är bärare av ärftlig information. Detta upptäckte man redan på 1800-talet.

Mest känt för en bredare publik, är nog att nobelpriset i medicin 1962 delades ut till Watson och Crick för deras upptäckter av DNA's spiralstruktur.

Turning Torso
Spiraler och kranar

Hur detta gick till, har Watson skrivit om i den spännande boken Den dubbla spiralen. Vill du få en introduktion, läs denna artikel i Forskning och Framsteg.

Rekombinant DNA är ett äldre namn på en del gentekniker. Läs mer om genteknik.

Nästa gång det byggs ett "spiralhus", kanske man skulle kalla det reTurning Torso. Det lär vara flera på gång.

Skapad: Senast ändrad: