home   IDstories logotyp StoryTeman och topplistor

Om personer på kyrkogårdar

TEMAN: Kyrkogårdar | Landskrona | IT

Johan Cronquist google och mobil
Att vandra med dom som vilar

Mobila berättelser om personer ur vårt kulturarv

IDstories kan göra människors historia lätt nåbar. Det är intressant att lätt kunna få veta mer om en person man man vill veta mer om. IDstories gör människors historia mobil, på flera sätt.

Denna IDstory i första hand avsedd som information till personer som arbetar med kyrkogårdsfrågor, turism och kultur. Information om tjänstens utfomning för Området Personer.

Svenska Kyrkan i Malmö har placerat 15 IDskyltar i A5-format på Gamla kyrkogården vid G A torget. Liknande IDskyltar finns också på två kyrkogårdar i Lund och sedan april 2007 tillkom 12 nya mobila IDstories om personer på kyrkogården i Landskrona.

Denna tjänst har funnits på olika kyrkogårdar sedan 2003. Alla kommentarer från allmänhet och "kyrkans folk" har varit klart positiva. Tjänsten var en pionjär inom sitt område.

OBS. Sedan 2007 är alla IDskyltar utbytta mot en ny modell, där det också finns en fast webbadress direkt till respektive IDstory.

Kyrkogårdscheferna Malte Sahlgren i Malmö, och Lars Borgström i Lund var de första med att erbjuda sina kyrkogårdsbesökare och andra intressserade detta nya sätt att få veta mer om några personer och deras livsöden. Man kan också surfa i mobilen direkt till en IDstory. Många hittar dessa personberättelser via Google. Lite då och då hör människor av sig med kommentarer och förslag till förbättringar eller evenetuella (sic) felkorrigeringar. Att löpande uppdatera alla IDstories ingår i abonnemangskostnaden för tjänsten.

Denna tjänst har uppmärksammats i både radio, TV, nationella (SvD, ICA-Kuriren) och lokala tidningar (SDS). Något år efter att tjänsten introducerats i en stad, är det ganska många som har sett IDskyltarna. Tjänsten är - utöver ett vanligt SMS - gratis för användarna, vilket står på informationstavlorna vid en del entréer.

Mobila berättelser för din kyrkogård

Om du är intresserad av att använda IDstories mobila tjänst för din kyrkogård, kontakta gärna Johan Schlasberg

Kostnader: IDstories sponsorer - t ex Sv Kyrkan i Malmö - betalar en låg fast kostnad per IDstory/år. Tjänsten är gratis för användaren.

Mobila berättelser om kyrkogården

Man kan också ha mobila IDstories om själva kyrkogården, träden eller kyrkan, öppettider, olika tjänster osv. Se till exempel [Östra kyrkogården i Malmö] och [Gamla kyrkogården i Malmö] och [Östra kyrkogården i Lund]

Alla kan beställa eller sända en IDstory via sin mobil. Man kan surfa till IDstoryn direkt i sin PC och mobil med mera.

Info för Turistbyråer, Gatukontor m fl.

Denna tjänst kan användas för vilket objekt som helst. Runstenen i skogskanten, den gamla vindmöllan eller skulpturer på stadens torg, hus osv.

När broar mellan den verkliga världen och den digitala blir vanligt, får vi en annan relation till saker vi möter. Vi förväntar oss att kunna få veta mer. I vår vision har många objekt en vad vi kallar "Mobil ingång" - en Internet Door.

Skapad: Senast ändrad: